VKO vil redde kroers brug af kongekrone

Venstre, Dansk Folkeparti og Konservative fremsætter i dag et forslag, hvor partierne vil sikre, at de kongeligt privilegerede kroer fortsat kan anvende den lukkede kongekrone.

De tidligere kongeligt privilegerede kroer er blevet pålagt straks at fjerne den lukkede krone, som de ellers har haft tilladelse til at bruge frem til 1912.

Venstres lokale folketingsmedlem og kulturordfører, Michael Aastrup Jensen, der står bag forslaget, glæder sig over, at der er enighed blandt de borgerlige partier om at give kroerne lov til at bruge kongekronen. Han udtaler:

 ”Når kulturministeren ikke har taget den enorme kritik fra kroerne og de øvrige kulturordførere alvorligt, er vi nødt til at få en lovændring på området. Derfor er jeg meget glad for, at Venstre sammen med Konservative og Dansk Folkeparti fremsætter dette forslag

 Den generelle holdning blandt kroejerne er, at kongekronen er vigtig fordi det er med til at fortælle noget om Danmarks historie. Denne holdning deler Michael Aastrup Jensen og udtaler:

 ”De kongelige privilegerede kroer er en del af den danske kulturarv og ved at fjerne kongekronerne, vil man hive sjælen ud af de historiske kroer. Det er en vigtig del af deres fortælling og derudover er det også rigtig vigtigt, hvis vi vil sikre turismen”

 Mens de kongeligt privilegerede kroer med adskillige hundrede år på bagen i sagens natur har masser af historie, rager enkelte danske kroer så højt op i kulturlandskabet – og her kan nævnes Hvidsten Kro mellem Mariager og Randers.

 ”Hvidsten Kro har en stor historie bag sig, som oven i købet er et stykke danmarkshistorie, og det skal vi værne om. Det betyder derudover også rigtig meget for turismen i hele Østjylland, at en kro som Hvidsten Kro får lov at beholde kongekronen.” Udtaler Michael Aastrup Jensen.