Vi skal sikre de mange jobs inden for turismen

Dansk turisme er lukket fuldstændigt ned i forbindelse med at grænserne er lukket. Hotellerne står tomme og vores mange østjyske attraktioner er lukket helt ned. Det kan lynhurtigt mærkes på bankkontoen, hvor de røde tal kommer med foruroligende hastighed. Jeg er glad for, at vi allerede har vedtaget en hjælpepakke, som er et plaster på såret for mange virksomheder, og som kan hjælpe dem igennem krisen.

Imidlertid er den hårdest ramte branche turismen. Hoteller og attraktioner kommer til at miste al omsætning i påsken, og det kan mærkes. Samtidig så er de fleste forståeligt nok afventende med at bestille ferier, fester og konferencer.

Vi kan allerede nu se, at lufthavnen i Tirstrup er meget hårdt ramt. Ruten til København er midlertidigt lukket, og næsten alt aktivitet er ophørt. Flere års hårdt arbejde med at hente nye ruter til lufthavnen kan være forsvundet som dug fra solen. Navnlig hvis vi kommer til at opleve konkurser inden for luftfarten. Derfor foreslår Venstre, at vi yder statsgaranterede lån til luftfartsbranchen, således at flyselskaberne kan overleve nedlukningen af grænserne.

Derudover bør Rejsegarantifonden træde til og ekstraordinært betale for de tilbagebetalingskrav, som danskerne har i forhold til rejser, der nu bliver afholdt. Ellers risikerer vi, at hele branchen simpelthen går nedenom og hjem.

Rigtig mange østjyder er beskæftiget inden for turisme og oplevelsesøkonomien. Dem skal vi holde hånden under, og derfor er der brug for flere initiativer. Folketingets partier har allerede taget en række vigtige foranstaltninger, men der er behov for meget mere, hvis ikke corona-krisen skal gå hen og blive en langvarig krise for dansk økonomi og beskæftigelse. Med andre ord så er der brug for at vi finde den helt store pengepung frem i denne her ekstraordinære situation. Vi kan f.eks. kigge over Kattegat, hvor Sverige netop har præsenteret en hjælpepakke svarende til 200 mia. danske kroner. Det er et stort beløb, men det er den størrelsesorden vi skal op i, hvis vi skal klare os helskindet igennem denne her vanskelige periode for Danmark. Det er vigtigt, at vi står sammen, og derfor er Venstre klar til at se på alle muligheder for hjælpe vores erhvervsliv og dem, som er i fare for at miste deres arbejde.