For Venstre er det en mærkesag, at der skal ske en udflytning af statslige arbejdspladser fra København til resten af Danmark. Derfor er det glædeligt, at også Dansk Folkeparti har taget denne vigtige dagsorden op, og lanceret et fornuftigt bud på hvilke styrelser og institutioner der med fordel kunne flyttes ud i landet.
De gode argumenter står nærmest i kø, når det gælder udflytning af statslige arbejdspladser. Alligevel er en række fagforbund ved at falde over hinanden i forsøget på at forhindre nytænkning og en bedre balance i hvordan de statslige arbejdspladser er fordelt. Eksempelvis lyder det fra formanden for Dansk Told & Skatteforbund, Jørn Rise, at ”der er tale om politik i dens værste form”. Er det virkeligt så slemt at bo i Jylland? Det er jeg sikker på, at hans egne medlemmer vest for Valby Bakke er kede af at høre. Hvis vi vil have et Danmark i bedre balance, så kræver det at vi tør træffe de nødvendige beslutninger. Her er et af de redskaber vi kan bruge udflytning af statslige arbejdspladser.
Den teknologiske udvikling betyder, at det i dag er langt lettere at flytte styrelser og institutioner væk fra Slotsholmen, eftersom mange praktiske udfordringer kan løses ved hjælp af Skype. Det er tankevækkende, at vores allerstørste eksportvirksomheder ikke har problemer med at være bosat i byer som Bjerringbro, Billund og Nordborg, hvorimod de offentlige ansattes organisationer betakker sig.
Ved at udflytte statslige arbejdspladser, så bliver der skabt langt bedre muligheder for at færdiguddannede fra eksempelvis universiteterne i Aarhus og Aalborg ikke nødvendigvis behøver at flytte til København for at finde et job. Det betyder, at Østjylland bliver et attraktivt bosætningsområde uanset hvor de statslige arbejdspladser bliver flyttet hen. Det er besynderligt at de faglige organisationer har så travlt med at beklage sig over udflytningen af arbejdspladser, når det i virkeligheden er til gavn for deres egne medlemmer. Med boligprisernes himmelflugt i København, så er det selv for en familie, hvor begge forældre har velbetalte job, ganske vanskeligt at få råd til at købe et hus. I Østjylland er det betydeligt nemmere at få råd til et hus, og man får mange flere kvadratmeter til samme, eller lavere, pris. Samtidig har vi gode og trygge folkeskoler og et meget aktivt foreningsliv. Så jeg synes ærligt talt, at de faglige organisationer burde hilse regeringens planer velkommen i stedet for at tale Jylland ned under gulvbrædderne. Måske skulle visse af de faglige organisationer selv overveje at udflytte arbejdspladser fra det centrale København til Jylland?