Rejsevejledningerne skal give mening

Det er farligt at rejse til næsten alle lande i verden, ifølge Udenrigsministeriet. Med undtagelse af rejser til Tyskland, Norge og Island, så rådes danskerne til at blive hjemme.

Det er vigtigt, at vi kan regne med de vejledninger som Udenrigsministeriet udstikker. De skal være troværdige og bygge på faglighed, ellers så mister de deres værdi. Det er desværre tilfældet med de gældende vejledninger, hvor danskerne også frarådes at rejse til lande, som har lavere smittetryk end Danmark. Det er ikke begrundet i faglighed, og er alene en politisk beslutning.

Det viser naturligvis handlekraft fra statsministerens side, at hun på overbeskyttende vis bestemmer, hvor vi skal holde ferie henne. Det er imidlertid også et indgreb i vores frihed og vores helt almindelige dømmekraft. I Venstre har vi bakket op om statsministerens hurtige og effektive nedlukning af Danmark. Vi er med på at gøre det nødvendige, så længe det er sundhedsmæssigt begrundet, men vi er ikke med på blot at give statsministeren mandat til at lede landet ud fra personlige mavefornemmelser.

Hvis der ikke er en sundhedsmæssig begrundelse for at fraråde danskerne at tage til f.eks. Grækenland, så skal de officielle rejsevejledninger naturligvis ikke påstå det modsatte. Når staten vejleder danskerne, så skal det være politisk neutralt og bygge på, at vi har nogle kloge hoveder ansat, der kan komme med en fagligt funderet vurdering.

Nu kan man selvfølgelig indvende, at det ikke er direkte forbudt at rejse til Grækenland, men i praksis er det umuligt. Mange arbejdsgivere forlanger nemlig, på baggrund af myndighedernes henstillinger, at medarbejdere, der har været på rejse til de forbudte lande skal tage 14 dages selvbetalt hjemmekarantæne. Samtidig kan skoler og daginstitutioner nægte at tage imod børn, hvis forældre har formastet sig til at bryde de officielle vejledninger. Derfor er der brug for, at fagligheden og sagligheden kommer tilbage til de vejledninger som bestemmer, hvor danskerne kan holde deres ferie.

Mange familier har set frem til at komme på sommerferie og vil naturligvis gerne selv bestemme, hvor rejsen skal gå hen, fremfor at være underlagt nogle usaglige politiske beslutninger. Derudover betyder den indskrænkende rejseaktivitet, at flyselskaber og lufthavne lider hårdt. Det kan vi også mærke her på egnen, hvor næsten alle ruter er forsvundet fra lufthavnen i Tirstrup. Det er ærgerligt for rejselystne østjyder, men det vil også sætte mærkbare spor i den lokale turisme, at lufthavnen måske mister mange af de ruter, som gode kræfter møjsommeligt har arbejdet på at opbygge de seneste år.