Regeringens velfærdsgavebod

Regeringen vil åbne statskassen på vid gab og give rumænere, polakker og andre EU-borgere børnepenge allerede fra deres første arbejdsdag i Danmark. Lovforslaget vidner om en fuldstændig ukritisk tilgang til EU-kommissionens udmeldinger og manglende interesse for, hvad skatteydernes penge anvendes til.

I dag stiller vi krav om, at EU-borgere skal have arbejdet i mindst to ud af de seneste ti år, før de er berettigede til at modtage dansk børnecheck. Det er en fornuftig regel, som vi i sin tid indførte netop for at forhindre, at Danmark skulle ende som et tag-selv-bord for udenlandske velfærdsturister.

Det siger sig selv, at det kan gå hen og blive rigtig dyrt, hvis alle EU-borgere skal have udbetalt børnepenge fra den dag, de møder op på en arbejdsplads i Danmark. Den slags interesserer EU-kommissionen sig åbenbart ikke for, og derfor er det så meget desto vigtigere, at regeringen sætter hælene i og gør EU-systemet opmærksom på de forhold, der gælder her i Danmark.

Desværre har socialdemokraterne og de radikale valgt den stik modsatte taktik. De har med det samme smækket hælene sammen og insisterer nu på at gøre EU-embedsmændenes ord til dansk lov.

Det er ikke nogen hemmelighed, at EU-systemet ser stort på medlemslandenes udgifter til velfærd og individuelle løsninger på området. Den udfordring står Danmark langt fra alene med og derfor burde regeringen have taget kontakt til den lange række af medlemslande, der i dag oplever et tilsvarende pres, så landene i fællesskab, kan sætte foden ned over for Bruxelles. Det har Helle Thorning-Schmidt uvist af hvilken årsag imidlertid ikke fundet det umagen værd at ulejlige sit eftersigende fremragende netværk blandt EU’s statsleder med. Desværre.

Herhjemme ligger de sociale ydelser langt over, hvad man finder i mange af de andre EU-lande. Derfor er det oplagt, at statskassen på sigt risikerer at blive udsat for et enormt pres fra velfærdsturister. Derfor er regeringen ganske enkelt nødt til at reagere frem for nidkært at pleje rollen som EU-duks.