Regeringens finanslovsudspil leverer ikke på to afgørende områder

Da finansminister Nicolai Vammen fremlagde regeringens udspil til finansloven, var der kun lagt op til at forhandle om 1,2 mia.kroner. Det er naturligvis mange penge, men i et statslige budget på over 1000 mia.kroner er det ikke meget. På to afgørende områder leverer regeringen ikke svar på de problemer som vi umiddelbart står over for at skulle løse.

Mangel på arbejdskraft på kort og langt sigt.

Regeringen leverer med deres udspil til finansloven de nødvendige hænder til dansk erhvervsliv. Fire ud af fem hoteller mangler arbejdskraft, i byggeriet har problemet med manglende arbejdskraft ikke været større siden 2006, mens mange andre brancher mangler hoveder og hænder. Derfor undrer det mig, at der i regeringens finanslov ikke er ét eneste initiativ der skaffer øget arbejdskraft til virksomhederne i Danmark. Det er dyrt, for ifølge Dansk Industri koster den aktuelle mangel på arbejdskraft Danmark 14,5 mia.kr. om året. I Venstre ønsker vi at det skal kunne betale sig at arbejde, således flere vil give den en ekstra skalle. Derfor foreslår vi også at ændre på beskæftigelsesfradraget, så det bedre kan betale sig at arbejde.

Manglende løsninger for integration og udlændinge.

Regeringen præsenterer ingen løsninger på, hvordan vi får rettet op på årtiers fejlslagen integration og får flere indvandrer ind på arbejdsmarkedet. Der er heller ikke nogen plan for at nyt udrejsecenter, sådan som Mette Frederiksen lovede før sidste valg, og som regeringen ikke har leveret på her to år efter. Venstre havde en plan, finansieringen og løsningen klar. Vi vil ligeledes tilbagerulle den stigning i ydelse til arbejdsløse indvandrer, som den socialdemokratiske regering har indført. Vi skal stille krav og sørge for at det altid kan betale sig at arbejde i Danmark.

Der er ingen tvivl om at finansloven bliver en vigtigt politisk kampplads til efteråret. Derfor er det afgørende at vi også får tage livtag med de to problemer i tide, og her har Venstre løsninger og forslag på hylden.

 

Recent responses