Randers kommune sløser med pengene

Randers kommune sløser med pengene – både på folkeskoleområdet og når det gælder om at indhente tilbud hos private til kommunale opgaver. Det viser en række kommunale nøgletal. 

Randers kommune sløser med pengene – både på folkeskoleområdet og når det gælder om at indhente tilbud hos private til kommunale opgaver. Det viser en række kommunale nøgletal. 

Når vi som børn skulle have en ny cykel, så måtte lommepengene slå til. Det havde vi lært. Derfor kiggede vi tilbudsaviserne igennem for at sammenligne priser, inden vi investerede. Det sparede vi mange penge på, og derfor rakte lommepengene som regel. Det er en grundholdning, de fleste danskere har fået ind med modermælken. Men hvad er det, der afholder Socialdemokraternes borgmester i Randers kommune fra at have den samme holdning?  

Randers kommune bruger f.eks. 20.000 kr. mere på at få en folkeskoleelev igennem skoleåret end Skanderborg kommune. Det vækker en undren i mig, da jeg har svært ved at tro, at det er, fordi undervisningen i Randers er så meget bedre, end den er i Skanderborg, eller at underviserne får en væsentlig højere løn? Her må det være nærliggende for Borgmesteren i Randers at kigge folkeskoleområdet i sømmene, og se på, hvor der kan spares, så Randers kommune kommer på niveau med Skanderborg. Mit indtryk er nemlig ikke, at folkeskoleelever i Randers er 20.000 kr. dygtigere end dem i Skanderborg.  

Et andet område hvor Randers kommune sløser med pengene, er, når der skal spørges ind til priser på kommunale opgaver. Kommunen spørger blot ind til priser på hen ved en fjerdel af opgaverne, mens Gribskov kommune i Nordsjælland indhenter tilbud på 4 ud af ti opgaver. Det betyder i praksis, at Gribskov får løst opgaverne langt billigere, end vi gør i Randers. Og det af den simple årsag at de spørger ind til priser på betydeligt flere opgaver.

Jeg ser en række muligheder i, at vi i Randers kommune spørger ind til priser på flere opgaver, end vi gør i dag. De private virksomheder skal nemlig have mulighed for at fremlægge tilbud og udføre opgaver, som andre kommuner får løst privat. For det private kan uden tvivl løse de fleste opgaver betydeligt billigere, end vi kan inden for det offentlige.   

En undersøgelse viser f.eks., at kommunerne i gennemsnit sparer 15 pct. af udgifterne på opgaver inden for ældrepleje, hvis de har spurgt ind til prisen hos private virksomheder først. Det sparer borgernes penge. Og det er en fortjeneste – både for det offentlige men i lige så høj grad for de private virksomheder i Randers, som vil få væsentlig flere opgaver inden for den offentlige sektor.