Venstres lokale folketingsmedlem Michael Aastrup Jensen stillede onsdag spørgsmål omkring den nye Nationalpark Fussingø til miljøminister Lea Wermelin(S). Han frygter den kommende nationalpark vil lægge begrænsninger på adgangen for de nuværende brugere af området, samt skabe utryghed.
Venstres lokale folketingsmedlem Michael Aastrup Jensen stillede onsdag spørgsmål omkring den nye Nationalpark Fussingø til miljøminister Lea Wermelin(S). Han frygter den kommende nationalpark vil lægge begrænsninger på adgangen for de nuværende brugere af området, samt skabe utryghed. Aftalen mellem regeringen, Radikale Venstre, SF og Alternativet betyder at store dele af Fussingø skal hegnes inde, og der skal udsættes store græssere. Det betyder at man vil udsætte kvæg med henblik på at genforvilde naturen i Fussingø. Målet er at skabe mere biodiversitet i området, men det betyder også at besøgende skal gå blandt de store køer, som i Nationalpark Mols Bjerge.
Udsætning af store græssere er et problem for besøgendes sikkerhed
Det er ikke helt ufarligt at gå blandt kvæg. I Storbritannien har der siden år 2000 været 18 dødsfald hvor kvæg har angrebet vandrere og besøgende i store indhegninger. Alle 18, som blev dræbt, fulgte en vandresti, og alle på nær én var ledsaget af en hund. I 2015 blev en 14 årig tysk pige trampet ihjel af en moderko i Østrig, da hun gik tur med sin hund. I Danmark blev en 67 årig ældre dame i sommers trampet ned af køer i Nationalpark Mols Bjerge, da hun sammen med sin familie luftede familiens hund. Netop sikkerheden ved løsgående kvæg var årsagen til, at Venstres Michael Aastrup Jensen valgte at stille spørgsmål til Miljøminister Lea Wermelin. Han er bekymret for de besøgendes sikkerhed og peger på flere uheld og farlige situationer fra Nationalpark Mols Bjerge.
”Skovene bruges hyppigt af mange borgere og udsætningen af de store græssere kommer til at ændre sikkerheden i området. Når vi samtidig har flere historier fra Mols, der dokumenterer at det ikke er ufarligt at bevæge sig i indhegningerne, så er vi nødt til at få ministeren på banen. ”- Michael Aastrup Jensen, medlem af Folketinget(V).
Der skal være plads til både natur og brugere af skovene
De mange brugere af Fussingø skovene har i dag fri og uhindret adgang til skovene. Udover de mange gæster på to ben, bruges skovene også hyppigt af de firbenede. Både hundeluftere og borgere på hest bruger skovene hyppigt. I skovene findes også et af Randers kommunes længste mountainbikespor, hvor mange dagligt kører ture enten alene eller i grupper. Fussingø Brugerlaug har tidligere udtrykt bekymring omkring adgangsforhold og sikkerhed i den nye nationalpark. De frygter at nationalparken vil begrænse deres adgang og sikkerhed i området. Michael Aastrup Jensen har selv meldt sig ind i Fussingø Brugerlaug der tæller over 900 borgere. Han er ligeledes bekymret for den fortsatte adgang for brugerne af skovene.
”Det siger sig selv at fritgående kvæg kommer til at udgøre en sikkerhedsrisiko for en stor del af de besøgende. Derfor mener jeg det er vigtigt, at vi ikke ødelægger et stort og rekreativt område med for mange begrænsninger for de nuværende brugere. Der skal være plads til både natur og brugerne af skovene, og den holdning er jeg glad for at ministeren også giver udtryk for at hun nu deler”. – Michael Aastrup Jensen, medlem af Folketinget(V).
Miljøminister Lea Wermelin(S) var mandag på besøg i den nye naturnationalpark Fussingø, hvor hun mødtes med Fussingø Brugerlaug. Der var stor forståelse for at både besøgende og Natur skal have plads til at udfolde sig på, og parterne fik mulighed for at høre hinandens synspunkter, bekymringer og tanker om naturnationalparken.
For yderligere kontakt:
Michael Aastrup Jensen
[email protected] samt på tlf: 6162 4225
Anders Burlund - Politisk konsulent for Michael Aastrup Jensen
Tlf: 6162 3215
Mail: [email protected]
Baggrund: Regeringen indgik i juni 2020 en aftale med Radikale Venstre, SF, Enhedslisten og Alternativet om at igangsætte forberedelsen af to naturnationalparker i Gribskov og. Formålet er at styrke biodiversiteten i områderne ved at skabe forudsætninger for en vildere natur. Der skal etableres hegn og udsættes store græssende dyr. Da det er de første naturnationalparker i Danmark, er der dels behov for at få mere viden om virkemidler og praktik, og dels er der stor offentlig interesse for at følge og påvirke både resultat og proces. Dette gælder både for en række interesseorganisationer, biodiversitetsforskere og de lokale brugere af områderne.
Se mere:
https://naturstyrelsen.dk/media/284480/projektorganisering_naturnationalparker.pdf
https://naturstyrelsen.dk/naturbeskyttelse/naturprojekter/naturnationalpark-fussingoe/