Nu får de faste udgifter et hak nedad

Familien Danmark bruger årligt lige så mange penge på el, vand og varme som på fødevarer. Sådan behøver det imidlertid ikke at være. De høje priser skyldes i høj grad manglende konkurrence og at branchen ikke er specielt effektiv.  Som et led i regeringens 2025-plan kommer der nu et historisk bud – faktisk den første af sin slags – på et samlet strategi på forsyningsområdet. Branchen skal effektiviseres og der skal skabes mere konkurrence. Det vil alt sammen være til stor fordel for forbrugerne. 

Sektoren har en svag produktivitetsudvikling og stram regulering, der hæmmer dynamik. Analyser har i flere år peget på en betydelige gevinst ved at effektivisere og sammentænke området, og det vil de danske familier fremover komme til at opleve på den positive måde på det hjemlige budget.  Den typiske LO-familie kan se frem til at spare 2800 kr. om året på udgifter til bl.a. vand, varme og el. Det er rigtig mange penge, og noget der kan mærkes i budgettet, især for personer med lavere indkomster. De høje danske priser på forsyninger rammer nemlig socialt skævt. De faste udgifter gør simpelthen ekstra ondt på de lavere indkomster. Tilmed kan der være meget store udsving på, hvor meget man eksempelvis betaler for fjernvarme afhængigt af, hvor man bor i landet. Der er med andre ord stor plads til forbedringer. Det kan vi alle sammen se frem til, for det kan mærkes på de regninger vi fremover kommer til at betale. De får ganske enkelt et hak nedad.  

Arbejdet med at skabe lavere priser på forsyning er en vigtig del af regeringens 2025-plan som skal sikre, at der er råd til velfærd i fremtiden, samtidig med at danskerne får flere penge mellem hænderne. Det er en af de vigtigste politiske opgaver i mange år, og den kræver at vi både er ambitiøse og går i gang med arbejdet i rette tid. Alt for mange lande i resten af EU har forsømt den slags reformarbejde, og det betaler de prisen for i dag med tårnhøj gæld, lav vækst og dårligere velfærd. Det vil Venstre ikke risikere på danskernes vegne og derfor er vi gået i gang med et omfattende reformprogram over en bred kam. Selvom den parlamentariske situation er vanskelig, så vil vi bruge vores indflydelse til at tage ansvar for Danmark og for vores fælles fremtid.