Terrororganisationen ISIL, også kendt som Islamisk Stat, må aldrig få adgang til kemiske våben. Det er begrundelsen for at Danmark bl.a. sender et krigsskib til Libyen for at fragte resterne af landets kemiske våbenprogram væk, således at de farlige kemikalier kan blive destrueret et sikkert sted.
Størstedelen af Libyens kemiske våbenprogram er allerede destrueret, men der befinder sig stadig nogle rester i Libyen. Der er ikke tale om egentlige våben, men kemikalier der kan anvendes til fremstilling af våben. Ustabiliteten i Libyen gør, at det gælder om at få disse ud af landet hurtigst muligt, og her kommer Danmark til at spille en nøglerolle. Det er med dansk bistand og på danske skibe at våbnene sejles væk fra det kaotiske nordafrikanske land.
Til trods for ISILs store nederlag den seneste tid i Syrien og Irak, så har terroristerne desværre stadig en væsentlig tilstedeværelse i Libyen. Vi ved ikke om ISIL besidder de tekniske kompetencer til at udvikle kemiske våben, men vi ved at terrororganisationen ikke skyr nogen midler i bestræbelserne på at sprede død og ødelæggelse.
Selv en lille mængde kemiske våben kan gøre voldsom skade og sprede rædsel i hele Europa, og dermed også i Danmark.
Danmark har en vis erfaring med denne slags opgaver og derfor er det naturligt at vi også løfter vores ansvar og bidrager til en mere sikker verden, når vi kan.
Missionen er dog heller ikke uden risiko. Store dele af Libyen er lovløst område, mens terrororganisationer og to regeringer kæmper om magten. Det er derfor heller ikke uden betænkeligheder at vi igen sender danske soldater på mission. Alternativet er dog værre: At vente og håbe på det bedste, mens vi hver dag vil kunne risikere at vågne op til nyheden om at ISIL nu kan producere kemiske våben. Heldigvis er vores forsvar klar til at løse opgaven i Libyen, hvilket viser at selvom Danmark er et lille land, så er vores dygtige soldater med til at gøre en forskel og sikre trygheden i både Danmark og resten af Europa.