Knivloven kriminaliserer danskere som de er flest

I denne uge blev en indehaver af en jagt- og fiskeributik idømt en bøde på 100.000 kroner for at sælge foldeknive. Foldeknive, der blev vurderet ulovlige, fordi de kan åbnes med én hånd. Dommen kriminaliserer med et snuptag i tusindvis af danske jægere, fiskere, spejdere og friluftsmennesker. Derfor vil vi i Venstre have ændret knivloven.

Den såkaldte knivlovs oprindelige formål er at bekæmpe knive i nattelivet. Derfor er det fuldstændig absurd, at personer, der ejer en proptrækker, fiskere, der bruger en foldekniv til at rense fisk med og frisører, der bruger en ragekniv til klipningen, gøres til forbrydere. Naturligvis skal vi bekæmpe knive i nattelivet, så vi alle kan færdes trygt og sikkert i de mørke timer. Men vi skal ikke kriminalisere ganske almindelige danskere som de er flest.

Derfor er der brug for, at vi ændrer de bestemmelser, der siger, at en kniv er ulovlig, hvis man kan åbne den med én hånd. For vi står lige nu med en lov, der rammer helt ved siden af dens formål. Og det kan vi i Venstre ikke acceptere. 

Justitsministeren modtog allerede i juli 2014 en række henvendelser fra bekymrede danskere og organisationer, som påpegede problemet med loven. Det var dog tilsyneladende ikke noget, der bekymrede justitsministeren synderligt meget. Ikke på noget tidspunkt siden, har justitsministeren nemlig reageret på de mange bekymrende henvendelser.

I Venstre synes vi faktisk, at det er et ganske alvorligt problem, at man kriminaliserer ganske almindelige danskere, og vores tålmodighed med justitsministeren er brugt op. Derfor har vi nu lagt et stort pres på ministeren og gjort det meget klart, at knivloven skal ændres – og det kan kun gå for langsomt.