Kattegatbroen vil gavne Østjylland

I flere år har der været talt om at etablere en fast forbindelse over Kattegat. Nu bliver første skridt taget til at gøre de ambitiøse planer til virkelighed. Regeringen vil med den kommende finanslov foreslå, at der afsættes midler til en forundersøgelse. Med en forundersøgelse i hånden er der ikke længere blot tale om løse ideer og streger på et kort, men en konkret plan for at etablere en fast forbindelse mellem Jylland og Sjælland.

Især Østjylland vil få gavn af en sådan forbindelse. Østjylland og København vil med en Kattegatbro blive til en samlet vækstregion, som vil kunne konkurrere med f.eks. Amsterdam og Hamborg. Sagen er jo at Danmark er et lille land, men afstandene kan være store på grund af vores mange øer og spredte geografi, det vil en Kattegatbro komme til at ændre på.

Broen skal finansieres ved hjælp af brugerbetaling ligesom det kendes på Storebælt. Samtidig vil det være oplagt, at invitere private investorer med i projektet, således at det ikke er statskassen der skal påtage sig alle udgifter og hele risikoen. Der er med andre ord tale om en gunstig situation, som det gælder om at vi udnytter. En bro over Kattegat vil bogstaveligt talt forandre Danmarkskortet og bidrage til vækst i hele Danmark. Det er en mulighed vi skal gribe og derfor er det et rigtig vigtigt skridt, at der nu afsættes midler til at gøre planerne mere konkrete.

Med en fast forbindelse til Sjælland vil Østjylland have gode kort på hånden, når der skal tiltrækkes investeringer fra udlandet. Nordiske hovedsæder for internationale virksomheder vil i fremtiden lige så godt kunne placeres i Østjylland som i København. Sådan er virkeligheden ikke i dag, men ved at binde Danmark bedre sammen vil vi kunne ændre på dette. Der er lang vej endnu før at den første bil kan køre over Kattegat, men dette første skridt er uendeligt vigtigt.

Jeg er glad for at regeringen tænker visionært og sætter dette kæmpestore anlægsprojekt på finansloven. I første omgang kun en forundersøgelse, så det kræver at vi står sammen om, at det er et projekt vi gerne vil. Jeg vil i hvert fald som østjyde kæmpe for at forbindelse bliver til noget. Og jeg opfordrer mine øvrige østjyske folketingskollegaer og lokale borgmestre til at gøre det samme.