Ingen særskat på streaming

Flere politikere har den seneste tid givet udtryk for, at store streamingtjenester som Netflix og HBO skal bidrage mere til den danske kultur, når nu så mange danskere bruger penge på deres service. Det åbenbart fristende at beskatte noget, der er populært. En dansk særskat på streamingtjenester vil blive tørret af på forbrugerne. Jeg mener ikke, at danskerne ikke skal betale mere for at få adgang til de mange kvalitetsprogrammer, der findes på streamingtjenesterne

Er din streaming-tjeneste for billig? Nej vel! Derfor er det en rigtig dårlig idé at beskatte brugen af streaming-tjenester. Der ikke nogen skatter i det her land, der er for lave. Endvidere er det vanskeligt at indføre en beskatning, hvor man sikrer, at alle betaler en dansk særskat. Med simple løsninger er det nemt at undgå en sådan beskatning. Samtidig har vi også et skattestop her i landet, som heldigvis sikrer, at man ikke bare kan indføre nye skatter og afgifter.

For nogen politikere er det åbenbart fristende at beskatte noget, der er populært. En guldkalv, der går ubeskattet rundt, lyder næsten for godt til at være sandt, og det er det også. En dansk særskat på streamingtjenester vil blive tørret af på forbrugerne. Jeg mener ikke, at danskerne skal betale mere for at få adgang til de mange kvalitetsprogrammer, der findes på streamingtjenesterne. Det er glædeligt, at det ikke kun er statslige public service mastodonter, der kan levere tv-serier med indhold af høj kvalitet. Tilmed bliver der også lavet produktioner specifikt til det danske marked. Det er ikke kun ligegyldigt reality-tv, men eksempelvis også drama som er fuldt på højde med meget af det, DR har lavet gennem årene. Det er godt med konkurrence på medieområdet, ikke blot fordi forbrugerne får flere valgmuligheder, men også fordi det tvinger DR og TV2 til at blive endnu bedre. Sund konkurrence vil jeg ikke forsøge at forhindre ved hjælp af en forældet tankegang, hvor vi skal beskatte de succesfulde.

Mediebilledet har ændret sig radikalt, og vil forsat gøre det de kommende år. Danskerne vil selv vælge det indhold, de ønsker at se og ikke mindst betale for. Især de unge har i stigende grad fravalgt det velkendte tv, hvor man troligt sidder og venter på, at det, man vil se, bliver vist.

For mange er det ubegribeligt, hvorfor de skal betale licens til DR, uanset om de benytter sig af stationens tilbud. Hvis de tilmed skal betale en ekstraskat på de private tilbud, som de benytter sig af, så hører alt rimelighed op. Derfor forstår jeg ikke, når en række af folketingets medlemmer på tværs af forskellige partier, nu forslår en særbeskatning af streaming-tjenesterne. For mig er det et udtryk for, at man slet ikke har forstået, hvordan fremtidens mediebillede ser ud. Vi skal ikke krampagtigt holde fast i fortiden ved at beskatte alt det nye. I stedet bør vi glæde os over, at private aktører producerer indhold, der har så høj kvalitet, at danskerne gerne vil betale for det. Så lad os hellere fjerne licensen og give danskerne frit valg. Det ville være liberal politik i praksis.