Graffiti er hærværk

Debatindlæg, den 5. august Graffiti på offentlige toiletter og på togvogne er ikke kunst. Det er hærværk, og det skal stoppes. Jeg tror, de fleste, der læste fredagens udgave af avisen, var rystede over temaartiklerne om graffiti. Det kan godt være, at problemet ikke er så stort, som det har været, men for dem, som gentagne gange får deres ejendom overmalet med uforståelige tags, så er det slemt nok.

Stopper vi ikke dette hærværk, så bliver det blot værre, sådan som vicepolitiinspektør Leif Benny Kristensen forklarer det i avisen 2. august. Bliver der ikke grebet ind med det samme, så kommer der lynhurtigt mere graffiti, og så bliver det for alvor dyrt. Det er virkelig ærgerligt at se avisens billeder af, hvordan det offentlige toilet på Jens Otto Krags Plads ser ud. Det er bestemt ikke et sted, man har lyst til at gå hen, og gæster og turister får et rigtig trist indtryk af byen.

Der skal ganske enkelt være nul-tolerance over for graffitihærværk. Det må være en prioritet at fange de ansvarlige og få dem til at punge ud. I Randers bruger kommunen årligt op mod 150.000 kr. på at fjerne graffiti, penge som i stedet kunne bruges til at udsmykke byen i stedet for at fjerne de spray-malede rædsler fra byens porte, mure og offentlige toiletter.

Som om IC4-toget ikke har problemer nok i forvejen, så er et af de strandede tog på banegården i Randers blevet overmalet med graffiti. DSB vurderer, at de bruger 25 millioner kr. om året på at fjerne graffiti fra deres tog, så det er bestemt ikke småpenge, som graffitihærværk koster os alle sammen hvert år.

Det er dog ikke kun politiet og myndighederne, der har en opgave. Der er i lige så høj grad forældrene, der skal tage fat i deres børn, hvis de har mistanke om, at de laver graffiti-hærværk. Det er ikke i orden at ødelægge andre menneskers ejendom – eller de ting, som vi er fælles om, som eksempelvis offentlige toiletter og tog. Lad os stå sammen om at få graffitien væk fra Randers, således at vi fortsat kan have en ren og flot by, hvor det ikke er hærværksmænd, der bestemmer, hvordan byen skal være ”udsmykket”.