Fregatten Jylland er reddet

En af vores egns helt store attraktioner er ”Fregatten Jylland”. Selvom det er mange år siden at kanonerne har været i brug, så bliver det stolte skib desværre tit fanget i politisk krydsild. Det er en kamp, hvor den københavnske kulturelite desværre er krigsskibet overlegent.

Fregattens overlevelse har flere gange været truet af sparekniven, men nu bliver fregattens fremtid sikret. Den tidligere regering forsøgte at spare masterne væk på ”Fregatten Jylland”, og det var kun med det yderste af neglene, at det lykkedes mig at få den daværende radikale kulturminister Uffe Elbæk til at droppe besparelsen.

Med finansloven for 2017 bliver der afsat en pulje på 30 millioner til forskellige tiltag på bl.a. museumsområdet herunder også nødvendig vedligeholdelse af ”Fregatten Jylland”. Puljen skal sammen med en aftale med Syddjurs Kommune om økonomisk støtte sikre en varig løsning for ”Fregatten Jylland”. Det kommer til at betyde, at de mange gode kræfter, der ligger et enormt arbejde i at udvikle attraktionen, nu kan bruge deres tid på formidling af en enestående historisk attraktion fremfor at skulle kæmpe for fregattens overlevelse. 

Det er godt, at der nu kommer midler til at sikre ”Fregatten Jylland”, for det har mildest talt været en lang kamp. For det meste bliver der trukket på smilebåndet eller kvitteret med en billig kommentar, når fregattens fremtidig bliver nævnt. For os der bor i Østjylland er virkeligheden derimod ganske anderledes. ”Fregatten Jylland” er en vigtig turistattraktion, der hvert år tiltrækker tusindvis af besøgende og som skaber en masse positiv omtale af Djursland. ”Fregatten Jylland” er verdens længste bevarede træskib, og derfor helt unik. Den er en vigtig del af vores historie og et stærkt symbol på Danmark som en stolt søfartsnation. Med det kommende års finanslov er der sat punktum i mange års kamp for at bevare dette fantastiske skib og dets vigtige historie.