Et bekymrende svensk valg

I søndags drog jeg fra Assentoft til Malmø, for at observere det svenske valg. Konklusionen af min tur var klar – det svenske valg var desværre ikke demokratisk.

Jeg har været valgobservatør i mange forskellige lande, såsom Rusland, USA, Mexico og en lang række Vest- og Østeuropæiske lande. Noget af det jeg sætter mig for som valgobservatør, er at se på hvor demokratisk selve valghandlingen er. Derfor var det et stort chok for mig at se hvor udemokratisk det rent faktisk var. To dage før valget, tog det svenske stats-tv afstand fra et politisk budskab fra Sverigedemokraterne. Det er noget der aldrig ville være sket i et andet vestligt demokrati. For stats-tv skal agere vogter af demokratiet.

 

 

Selve valghandlingen i Sverige var også dybt bekymrende. Til forskel fra Danmark, så har hvert parti sin egen stemmeseddel. De bliver lagt frem inden du går ind i lokalet, og så er der frit valg. Derfor kan alle se hvilken stemmeseddel man tager. Dermed kan man udstille de folk, der ikke stemmer som en selv. Og det er udemokratisk!

 

 

En anden mystisk ting er, at foran valgstederne står partisoldater fra forskellige partier med disse stemmesedler og deler dem ud til folk på gaden. Ligeså snart en person nærmer sig indgangen til valgstedet, bliver denne nærmest overfaldet af partisoldaterne med disse valgsedler. Problemet er, at disse partisoldater kan være din nabo eller en bekendt, og disse vil kunne se hvilken valgseddel du tager og hvilken du ikke tager, og det er ekstremt problematisk. Mange vil mene, at man bare kan tage flere forskellige valgsedler, men problemet er, at det gør folk ikke. Dermed forsvinder den anonyme stemme, og det er udemokratisk.

 

 

Jeg har på baggrund af min observation i Sverige konkluderet at det svenske valg var udemokratisk. Derfor har jeg valgt, at tage emnet op til næste møde i Europarådet, hvor jeg sidder som medlem. For hvis dette var foregået i Rusland, eller et andet land, så havde jeg som valgobservatør aldrig anset det som demokratisk. Vi er i 2018, så der må aldrig stilles tvivl om et demokratisk lands valghandling. Det kan ikke være rigtigt, at et land som Sverige skal have at vide, at den måde de fører valg på er udemokratisk. Jeg håber at der vil blive sendt det skarpest mulige signal til svenskerne om, at de må lave det om, så de kan få et europæisk demokratisk valg i fremtiden.