Du får et stort 7-tal!

Mange har prøvet det, og de fleste hader det. At få at vide, at man var lige på vippen til at få en anden karakter, men at man lige præcis ikke var god nok. Skoleelever og studerende har prøvet kræfter med 7-trins-skalaen i ca. et årti. Vi må nu erkende, at den ikke duer. Kritikpunkterne har været mange og kritikerne endnu flere. Man savner større variationsmuligheder, får stressede ”12-tals-piger” og det er ikke muligt at anerkende det ekstraordinære. Det vil regeringen nu gøre noget ved.

De fleste af os, der har gået i skole under 13-skalaen kan huske de store variationsmuligheder. Der var ikke bare én middelkarakter. Der var ikke kun én god karakter. Der var variation. Det er der ikke nu, og det skal vi have igen med vores ændring. Det skal ikke være farligt at fejle. Man lærer af fejl, og vi skal indbyde til at man tør lave dem i løbet af sin uddannelse.

Skalaen har også skabt det, som nogle fejlagtigt kalder ”12-tals-piger”. Det er en fællesbetegnelse for elever og studerende, der som resultat af sammenlægningen af 11 og 13 tror, at det kun er 12-tallet, man kan bruge til noget. Et af de største kritikpunkter af skalaen er, at alt for mange får 12 i dag. Det er flot at få 12, men det er også flot at få andre karakterer. Ikke alle starter på ’topniveau’. Alle kan ikke være øverst. At en elev bevæger sig fra dumpegrænsen til en middelkarakter er en stærk udvikling, som også skal anerkendes! Vi skal væk fra elever, der stresser over at skulle være fantastiske, og have flere, der ’bare’ vil være gode.

De exceptionelt dygtige, der i dag får 12, skal kunne anerkendes for deres evner. Der skal være en motivation til at yde det ekstra, uventede, som det gamle 13 var en belønning for. Vi vil genindføre en anerkendelse til dem, der ikke bare kan pensum, men som kan finde noget uden for pensum, og bruge det.

Vi skal hjælpe vores unge mennesker, der kæmper for at dygtiggøre sig igennem deres uddannelse. Vi skal fjerne frygten for at fejle. Vi skal opfordre til at turde. Derfor vil vi ændre karakterskalaen.