Det er for dyrt at bygge i Randers

En undersøgelse viser, at Randers er den dyreste østjyske kommune, når det drejer sig om byggesagsgebyrer for erhverv. Det er f.eks. hen ved 120.000 kr. dyrere i Randers kommune end i Ikast-Brande.

En undersøgelse viser, at Randers er den dyreste østjyske kommune, når det drejer sig om byggesagsgebyrer for erhverv. Det er f.eks. hen ved 120.000 kr. dyrere i Randers kommune end i Ikast-Brande. Det er ærgerligt for de virksomheder, der ønsker at etablere sig i Randers. For byggesagsgebyret er reelt en ekstra skat, kommunerne afkræver fra virksomhederne. Det undrer mig, at der overhovedet er en forskel på gebyret. Det burde jo opkræves efter tidsforbrug, og ikke fastsættes af byrådet.     

Det høje byggesagsgebyr i Randers kommune bekræfter mig i, at kommunen lægger mindre vægt på erhvervslivet end i andre østjyske kommuner. Dertil skal det dog siges, at byrådet i Randers har, efter at have læst undersøgelsen, sænket byggesagsgebyret til 115.000 kr. Det betyder, at Randers nu indtager en andenplads på listen over de dyreste kommuner i Østjylland. Men der er stadigvæk et stykke vej, hvis vi skal være konkurrencedygtige med Ikast-Brande, som både i 2010 og 2011 blev kåret til at have det bedste kommunale erhvervsklima i Danmark.

I Randers skal vi spejde efter de omkringliggende kommuner. Vi skal tage ved lære og se på, hvordan de andre kommuner driver værket. Vi skal skabe muligheder for virksomhederne – Ikke begrænse dem. Randers skal være endnu mere erhvervsvenlige, så virksomhederne får det bedst mulige fundament for at fortsætte væksten. Kun på den måde vil Randers fortsat kunne tilbyde arbejdspladser til borgerne.

Det er nemlig arbejdspladser, der er brug for, hvis Randers i fremtiden skal kunne opretholde og udvikle infrastrukturen, folkeskolen og omsorgsområdet. Det er arbejdspladser, der er grundlaget for velfærd, og det kan ikke nytte noget, at virksomhederne i Randers er dårligere stillet end virksomhederne i andre østjyske kommuner. Vi skal have den samme erhvervsvenlighed, som de kommuner vi konkurrerer med. Ellers bliver vi valgt fra, og virksomhederne vil flygte ud af kommunen, eller i værste fald lukke. Ligesom vi desværre har set med alt for mange virksomheder i de seneste år.