Dansk i Serbien

Serbien er så småt ved at bevæge sig ud af krigenes skygge. Beograd er ikke længere en blokaderamt by med mangel på alt, men en af Europas hotteste storbyer. Den serbiske filmscene er noget af det mest hippe og nyskabende for tiden. 

Forholdet til Kosovo er blevet normaliseret med hjælp fra EU, og fortidens nationalistiske politikere holder skåltaler om det europæiske samarbejde og taler mindre og mindre om slaget på Solsortesletten i 1389. Historien og fortiden har fået et mere normalt udtryk, hvilket blandt andet sås, da Titos enke for nylig blev begravet.

Med en spirende oplevelsesindustri i Serbien er det helt oplagt at knytte tættere bånd mellem Danmark og Balkan. Det er ganske enkelt en god forretning, som både vil styrke Danmark og Serbien. Et af de konkrete initiativer er Det Danske Hus i Serbien. Det skal agere brohoved i et dansk-serbisk samarbejde på især kulturområdet. Den slags initiativer har været store succeser i blandt andet Sankt Petersborg og Riga, hvor sidstnævnte på det nærmeste var en dansk ambassade i forbindelse med de dramatiske dage, hvor balterne kæmpede for deres selvstændighed i starten af 1990erne.

Målet for Det Danske Hus i Serbien er at skabe en levende, innovativ og igangsættende institution, der både skal promovere dansk kunst og kultur, brande Danmark som land og samtidig fremme de værdier, der er i et folkestyre som det danske med demokrati, ytringsfrihed og menneskerettigheder.

Initiativet, som har været flere år undervejs, er et godt eksempel på, at der kan skabes enestående resultater, når ildsjæle og etablerede institutioner sætter sig sammen og forener kræfterne.

Det Danske Hus i Serbien slår dørene op den 16. december 2013 med et arrangement på Kongeslottet i Beograd.

Det bliver en historisk dag - det bliver nemlig det første danske kulturhus i det vestlige Balkan.

Det Danske Hus i Serbien er en chance for begge lande. Det er en unik mulighed for Danmark for at promovere dansk kunst og kultur, for at fremme handelsrelationerne med Balkan og for at tage et medansvar for udvikling i den del af Europa.

Det er samtidig også en stor mulighed for Serbien, for mellemfolkeligt samarbejde med Danmark, for vidensdeling og for at skabe et endnu bedre grundlag for, at landet i fremtiden kan blive en integreret del af EU. Det er derfor af overordentlig vigtighed, at Det Danske Hus i Serbien får så stor opbakning som overhovedet mulig.

På mange måder har Serbien fået sit folkelige gennembrud, sådan som Weekendavisen kunne berette i den forgangne uge. I dag tænker man Djokovic og tennis og ikke Milosevic og folkemord, når man hører om Serbien.

Derfor er det helt afgørende, at et dansk hus i Serbien ikke kun bliver finkultur og digtoplæsning, men kommer til at rumme alle former for kultur, også de mere populære. Kultur skal nemlig favne bredt og forene folk, ligegyldig deres religion, etnicitet eller sociale baggrund - også på Balkan.