Behov for en gradvis genåbning af Danmark

Vi har behov for at se en ende på nedlukningen, den begrænsede hverdag og ikke mindst den manglende sociale kontakt mellem hinanden. Den radikale nedlukning har også taget ekstra hårdt på erhvervsdrivende, som i øjeblikket kæmper for deres egen overlevelse. Venstre forslår helt konkret en genåbningsplan i tre dele.

Først og fremmest er det vigtigt for den enkelte, at kunne se en plan og håb forude. Danskerne bliver orientereret i sidste øjeblik, om hvorvidt nogle skal henholdsvise lukke eller åbne. Vi skylder danskerne en transparent plan.

Første fase - fleksibel genåbning

Hver 14. dag skal der gradvis åbnes op i landet, såfremt der er styr på smitten. Den gradvise åbning og prioritering af denne, skal være transparent overfor borgerne. Det betyder i praksis, at borgerne skal vide, hvad der åbnes som det næste. Vi i Venstre vil prioritere efter- og højskoler, liberale erhverv og større butikker.

Anden fase - fuld genåbning

Den anden fase indebærer, at vi får Danmark tilbage, som vi kender det. Den fulde genåbning skal finde sted, når alle over 50 år er blevet vaccineret. Efter vaccineplanen, skulle det gerne ske i slut maj. Det skal ske efter det, da vi ved, at risikoen for både dødsfald og indlæggelser falder markant derefter. For at undgå endnu en nedlukning, vil vi indføre et coronapas, som skal bruges til at få adgang til koncerter, nattelivet og andre arrangementer, som har større chance for høj smittespredning.

Tredje fase - genopretning

Alle danskere forventes at være vaccineret ved udgangen af juni. Det betyder endvidere, at vi skulle kunne genåbne Danmark uden videre restriktioner. I denne periode vil vi stadig prioriterer, at vedligeholde testkapacitet og løbende have for øje, at nye mutationer kan opstå. Det er derfor vigtigt, at Danmark er klar, hvis vi skal vaccineres igen. Endeligt, skal vi følge op op de konsekvenser nedlukningen har haft for særlig sundhedsvæsnet, for at sikre at alle for behandling og uddannelsesinstitutioner og dermed sikre at alle elever og studerende kommer ud med de kvalifikationer, som de er blevet lovet.

Overstående er de grundlæggende elementer i den genåbningsplan, som vi fremlægger. Corona har haft alvorlige konsekvenser for mange af dem, som er blevet af ramt af virussen. Nedlukningen har derimod ramt os alle og det har særligt haft konsekvenser for trivslen af børn, unge og ældre. Ikke kun trivslen har været stærkt nedadgående. 9 ud af 10 børn har ikke bevæget sig nok under coronakrisen. Både det nedsatte trivsel og motion kan have alvorlig sundhedsmæssige konsekvenser for den enkelte og presse sundhedsvæsnet på den længere bane. Det er derfor vigtigt, at vi prioriterer en genåbning, da nedlukning også har sundhedsmæssige konsekvenser. Sundhedsvæsnet har også skubbet behandlingen af mange patienter for at kunne håndtere det massive pres, som de har været udsat for under denne tid.

Det er vigtigt, at vi får tingene tilbage på sporet.

Recent responses