Kompensation af minkavlerne handler om retfærdighed

I november gav regeringen med statsminister Mette Frederiksen i spidsen en ulovlig ordre til alle landets minkavlere om at slå deres besætninger ned. Den ordre bliver nu undersøgt af et granskningsudvalg, og det sidste punktum er endnu ikke sat i den sag. Venstre ville ikke være med til at slå et helt erhverv ihjel. Men vi vil gerne være med til at sikre en ordentlig kompensation til avlerne.

Derfor har vi siden november forhandlet med regeringen og de øvrige partier om erstatningen til de avlere, der så deres livsværk forsvinde for øjnene af dem.

Regeringen ville tilbage i november give minkavlerne mindre end halvdelen i erstatning, end de lån som var optaget i sektoren. Forestil dig at man har valgt at lukke en stor dansk produktionsvirksomhed og kun vil erstatte gælden til banken. Den fuldstændigt uacceptable tilgang har Venstre – efter et langstrakt forløb – fået ændret i en aftalen med regeringen. Vi har forhandlet en markant bedre model for erstatning og hjælp til at komme videre.  Det er kun rimeligt, når regeringen og et flertal i folketinget nedlægger et stort erhverv og fratager mennesker deres livsværk fra den ene dag til den anden. For os har det handlet om retfærdighed.

Vi har ikke lagt stemmer til beslutningen om nedlukningen, men vi lægger gerne stemmer til en fuld og hel erstatning der kan få avlerne videre. Vores tilgang har været at avlerne hverken skal forgyldes eller forgældes, men have erstatning der står lige med det indgreb i deres liv, som regeringen påførte dem. Ønsker man at fortsætte er der også mulighed for en dvalemodel. Regeringen har flere gange brugt EU som undskyldning for at man ikke kunne udbetale en ordentlig erstatning eller gøre det rettidigt. Men den forklaring har ikke gang på jord. Nu handler det om at vi får sagsbehandlet kompensationerne hurtigt, så alle kan komme videre.

Recent responses